Cappuccini og Tolfa i filmhistorien

Cappuccini-klosteret danner rammen om begivenheter i flere italienske filmer. Det kommer kanskje mest til sin rett i I quatro monaci.

I quatro monaci

(De fire munkene), italiensk spillefilm, komedie, fra 1962. Det er en fortelling om fire småkjeltringer som gir seg ut som flyktede munker fra Ungarn for å kunne svindle til seg penger. Handlingen er lagt til Sicilia, men i virkeligheten ble filmen for en stor del spilt inn i Tolfa og på Convento dei Cappuccini. I tillegg til klosteret får man også se gatebilder fra gamlebyen i Tolfa. De fire munkene ble spilt av kjente skuespillere for sin tid; Peppino De Filippo som Fra’ Crispino, Aldo Fabrizi som Fra’ Giocondo, Erminio Macario spilte Fra’ Martino og Nino Taranto tolket Fra’ Gaudenzio. Filmen var på 30. plass blant de mest sette filmene i Italia i sesongen 1962-63.

Regi: Carlo Ludovico Bragaglia

I filmen La sposa non puo attendere med Gina Lollobrigida var location blant annet Cappuccini.

Link til filmen:
https://www.dailymotion.com/video/x6u1qaf

 

Spaghetti-westerns

Tolfa-området ble mye brukt som location for spaghetti-westerns, for Sergio Leone og andre regissører. Her er for eksempel en scene tatt opp i Canalone di Tolfa for filmen The Moment to Kill (1968) med Giuliano Carnimeo som regissør.

Fra «The moment to kill»

 

The Lone Girl

Roberta, hovedpersonen i dokumentaren The Lone Girl av Marco Amenta (La siciliana ribelle, Magic Island), er først og fremst en ung buttera (kvinnelig ridende kvegpasser), en jobb som hun har arvet etter sin avdøde far. På landsbygda i Tolfa tar hun seg av Maremma-kyrne som lever i naturen og hun driver med temming av hester, et liv som ikke er lett for en kvinne, som sliter med et håndverk som er dominert av menn og med økonomiske problemer i hverdagen som når en okse plutselig flykter.

Bilde fra filmen «The Lone Girl».

“Takket være en advokat som skrev og tok vare på Lazio-cowboyene, spesielt i Tolfa-området, fant jeg mulige historier for stort lerret”, forklarer regissøren for filmen som i fjor vant i Bologna som beste italienske prosjekt av Bio To B. Den unge Roberta og hennes historie slo meg straks på grunn av sin uendelige lyshet og hennes oppfinnsomhet, og på grunn av hennes store frihet.»

Bilde fra filmen «The Lone Girl».

Luna Nera

Netflix-serien Luna Nera har scener fra Antica Monterano i Tolfafjellene.

Fra TV-serien Luna Nera
Fra TV-serien Luna Nera