Tolfas sadelmakere

Tolfa er ikke bare kjent for sine hester. Men også for sine sadler og vesker.

Lamberto er en de få som nå bringer dette håndverket videre.

– Jeg legger ned sjelen i sadlene mine. Men jeg lager også Tolfa-vesker, belter og litt annet. Men det er mest som ekstra produkter til butikken. Det er sadlene som er livet mitt.

Vi ser på det store utvalget av håndlagede produkter. Alt er laget for hånd. Kvaliteten på arbeidet står fram. Det gjør også læret og finishen på produktene.

– Hvem selger du mest til?, spør vi.

– Noe til lokalbefolkningen og til en og annen turist som er innom. Men mye av sadlene er bestillinger. Fra forskjellige steder i Europa, til Amerika og resten av verden.

Lamberto og datteren tilpasser sadlene til kundens ønske. De har levert sadler til historiske show og filminnspillinger. Og det er Bardella-sadelen det går mest av, en cowboy-sadel med lang historie i området.

– Og Tolfa-veska?

– Tolfa-veska, Catanaen er også laget i lokalt Tolfa-lær, som er noe av den beste kvaliteten du finner noe sted. Vi har kveget og beitene. Læret er en del av kulturarven vår.

Lamberto peker mot stablene av lær og fortsetter:

– Du vet, Tolfa-veska er kjent i hele Italia. Den har røtter tilbake til den gang korsikanske soldater voktet gruvene her. Etter det har pilgrimmer, ryttere, gjetere og jegere brukt den til å frakte det mest essensielle. Litt mat og vin. En passerseddel eller litt penger. I Tolfa-veska lå tingene trygt forvart.

Lamberto tar fram en veske og åpner den.

– På 1960 tallet, under studentopprøret ble Tolfa-veska populær blant radikale demonstranter. De fant ut at det gikk nøyaktig tre molotovcocktails i veska. De brukte gjerne Vespa, og den som satt bak hadde lett tilgang til flaskene i veska. Den ble derfor assosiert med kommunister en periode. Og hippier, selv om de mest var fredelige. Men veska er i dag mer brukt av alle og enhver, sier han og henger den Tolfa-veska tilbake på plass i taket.

– Hva tror du om framtida?, spør vi.

– Min familie har laget sadler, vesker og lærprodukter i generasjoner. Og neste generasjon er allerede klar. Min dyktige datter skal bringe håndverket og tradisjonene videre. Det gjør meg både stolt og rørt. Så framtida, den kan bare komme.

Salmakeriet og skinnforretningen Bartolozzi – Adresse: Via Roma 75