Benvenuti in Tolfa – Velkommen til Tolfa

Vi møtte ordfører Luigi Landi på Rådhuset ved piazzaen, helt i enden av hovedgaten Via Roma.Vi spør hva som er Tolfas sjel.

– Historien og kulturen, svarer han og fortsetter. – Historien og alt den representerer. Og aktiviteter på mange kulturelle områder. Musikk, tegning og maling. Både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Mange festivaler og aktiviteter. Tolfa har også sin egen stevtradisjon, der det improviseres, Poesi Abbracco.

Tolfa og området rundt har en historie som går 9000 tilbake. Her finner vi noen av de eldste bosettingene i Italia. Før-etruskisk, etruskisk, romersk tid og fra 900-tallet begynte byggingen av borgen La Rocca og det som nå er gamlebyen. La Rocca har en sterk symbolsk betydning, et slags totem for Tolfa på den spisse klippen. Et symbol på Tolfa og tolfetaneren som klippeaktig og fast.

Det er landbruket og kulturen som har gitt byen og landskapet sitt preg. Tolfa har også hatt en viktig rolle økonomisk i Italia. Spesielt med utvinning av alun, et mineral som var viktig bl.a. i farging av tekstiler og garving av skinn. Tolfa har også sine egen hesterase, Tolfetano-hesten.

I den nære historien har også det norske spilt en rolle i Tolfa. Det norsk-italienske studiesenteret i Tolfa (Centro studi Italo-Norvegese a Tolfa) ble opprettet i 1995. Foreningen fremmer norsk og italiensk kulturutveksling, studier av italiensk kultur og tradisjon, og vitenskapelig forskning. Tolfa har også Nesodden som vennskapsby.

Ordfører Luigi Landi snakker også varmt om dyrelivet rundt Tolfa. Og nevner spesielt rovfuglene.
– Den rike faunaen omkring Tolfa gjør området spesielt attraktivt for mange arter rovfugler, sier han og ser opp på den blå himmelen. Vi har 17 typer falk og 2 slags ørner. Og vi har villsvin, ulv, rev, rådyr, grevling og gaupe. Og ville kuer og hester. Dyr som har rømt og nå lever fritt i naturen. Det er mye dyreliv i området.

Vi spør: – Hva er Tolfa for deg?

Han svarer med et stort smil. – Dette er mitt liv, min sjel. Det er et trygt sted for barn å vokse opp. Og selv om de flytter ut for å studere og jobbe, lengter de alltid tilbake. De flytter hjem igjen så snart de har muligheten.

Han avslutter samtalen med et stort velkommen til alle nordmenn.

Benvenuti in Tolfa tutti i norvegesi!

Tolfaflagget

I Tolfaflagget er det avbildet en kalv og en kvinne. Et sagn forteller at franskmennene inntok nabobyen og ødela alt. Da de kom til Tolfa forskanset alle seg i festningen på Roccaen. De ga til slutt alt kornet sitt til en kalv og slapp den ut. De franske soldatene fanget og slaktet den. Da de sprettet den opp var magesekken full av korn. Franskmennene tenkte da at dette folket er sterkt, og har alle sjanser til å leve lenge – siden til og med kalvene fores opp med korn.